4.LTT – aktivnosti učenja, poučevanja in usposabljanja v Italiji, na šoli Istituto di istruzione superiore Galileo Galilei Jesi, od 24.03.2019 do 30.03.2019
V nedeljo, 24.03. 2019, smo z vlakom odpotovali v Italijo na enotedensko izmenjavo dijakov in učiteljev, vključenih v projekt Erasmus+: Sports and healthy food for inclusion. Potovali smo iz Trsta mimo Bologne do Ancone. Dijaki so se namestili pri družinah gostiteljicah.
V ponedeljek, 25.03.2019, smo v dopoldanskem času igrali nogomet, odbojko in badminton. Sledile so ppt predstavitve o primerjavi cen med zdravo in nezdravo hrano ter o razliki v prehranskih navadah dijakov, udeležencev projekta Erasmus+: Sports and healthy food for inclusion (16 dijakov) in ostalimi dijaki naše šole. Intervjuvali smo 123 dijakov naše šole. Zvečer smo se pomerili v bowlingu.
V torek, 26.03.2019, smo imeli laboratorijske vaje. Določali smo količino vitamina C v pomarančah in limonah in količino maščob v dveh vrstah čipsa. Popoldan pa smo si ogledali mesto Jesi. Obiskali smo staro mestno jedro, mestno obzidje, palačo Pianetti z razstavo slik renesančnega umetnika Lorenza Lotto in palačo Signoria, v kateri je stara in moderna knjižnica.
V sredo, 27.03.2019, pa smo se naučili osnov orientacije v naravi s pomočjo kompasa.
V četrtek, 28.03.2019, smo si ogledali jame Frasassi in imeli treking po krajinskem parku v Gengi.
V petek, 29.03.2019, pa smo bili ponovno v laboratoriju. Imeli smo delavnico senzorične analize živil in delavnico pridobivanja in uporabe eteričnega olja rožmarina. Dan smo zaključili z zabavo na šoli.
V soboto, 30.03.2019, pa smo odšli domov polni vtisov, novih znanj, novih prijateljstev in lepih spominov.
Vse ostale slike so v Kroniki.