Pomagajmo si, bodimo prijazni in sodelujmo drug z drugim

Na Srednji šoli Izola se vsi poznamo, kar je eden izmed bistvenih pogojev za spodbudno učno okolje. Ali smo vedno prijazni, si pomagamo in sodelujemo drug z drugim? Trudimo se že, velikokrat nam uspe, velikokrat pa tudi ne. Ob soočanju s pojavi, ki jih v našem širšem okolju še nismo bili vajeni je mogoče res čas, da prevetrimo naša prizadevanja in jih s skupnimi močmi nadgradimo.

Vsak začetek šolskega leta je stresen, razredniki, učitelji in šolska svetovalna služba vsem dijakom, še posebej dijakom začetnih letnikov, predstavimo strukturo šolskega dela in jim stojimo ob strani pri učenju učenja, organizaciji in premagovanju prvih srednješolskih težav. Dijaki vedo, da se vedno lahko obrnejo na vse strokovne delavce šole, še posebej na razrednike in šolsko svetovalno službo.

Pri učenju socialnih veščin in oblikovanju zrele osebnosti, nam priskočijo na pomoč tudi strokovni delavci različnih zunanjih institucij. Vsako šolsko leto za dijake organiziramo različne delavnice in dejavnosti. Sodelovanje, pomoč in prijaznost učimo in vadimo drug z drugim skozi celo šolsko leto. Še posebej se izkažemo pri obšolskih dejavnostih, kot je npr. prostovoljno delo, različni projekti in tekmovanja.

Sodelujemo s starši ter priskočimo na pomoč tudi v primeru iskanja zunanje strokovne pomoči. Zadnja leta opažamo zelo veliko čustvenih stisk dijakov. Pogovarjamo se, skupaj iščemo rešitve.

Kako se lahko še izboljšamo?

Lepa beseda vedno lepo mesto najde. Bodimo prijazni, strpni, sodelujoči. Vzemimo si čas drug za drugega, poslušajmo se in si pomagajmo.

Včasih nam ne gre vse po načrtu (v šoli, doma, v družbi …). Dnevno se srečujemo s sprejemanjem odločitev in z manjšimi ter večjimi izzivi (ne poimenujmo jih »problemi«).

Vse je rešljivo, če si neprijetne občutke priznamo, o njih spregovorimo in poiščemo možne rešitve. Pri tem nam lahko pomagajo osebe, ki so nam blizu in jim lahko zaupamo (prijatelji, družinski člani, delavci šole).

Pomoč pa lahko najdemo tudi na spletu.

POVEZAVE:

https://www.tosemjaz.net/

http://www.nebojse.si/portal/index.php

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost