16. oktober – svetovni dan hrane in 25. obletnica Zdrave šole
Ob svetovnem dnevu hrane in 25.obletnici zdrave šole smo na šoli pripravili razstavo in degustacijo sezonskega sadja in zelenjave. Dijaki so v okviru Zdrave šole pod mentorstvom prof. Marte Meze prinesli mandarine, granatna jabolka, kutine, čičeriko, grozdje, kaki, jabolka, korenje, papriko…. Na stojnici so ponujali tudi sveži slivov sok in različne domače marmelade z manj sladkorja. Pod mentorstvom prof. Irene Ličen so spekli tri vrste kruha (ajdov z orehi, polnozrnati in ržen kruh). Kruh je bil narejen z drožmi, brez kvasa. Pripravili so tudi namaze iz skute, bučnih semen in bučnega olja, svežega sira s kajenskim poprom, drobnjakom in oljčnim oljem, avokadov namaz s pečenimi jajčevci. Spekli so zdrave sladice: pirino pito z gozdnimi sadeži, jajčno rezino brez sladkorja, sladkano z medom in pecivo iz prosene kaše , jabolčnega soka ter naribanih jabolk.
Dijaki 1.bGTT oddelka so pod mentorstvom prof. Nataše Valenčič Pogačnik izvajali meritve stanja hranjenosti in računali celodnevne energijske potrebe dijakom in ostalim zaposlenim na šoli . Določali so indeks telesne mase, merili obseg pasu v višini popka, merili krvni tlak. Izračunali pa so tudi energijo bazalnega metabolizma in celodnevne energijske potrebe.
[ilink url=”http://solskakronika1.splet.arnes.si/2018/10/19/16-oktober-svetovni-dan-hrane-in-25-obletnica-zdrave-sole/” style=”tick”]dodatni utrinki so v naši KRONIKI[/ilink] .